29 Ekim 2019 Salı

Goethe Haus - 2 / MÜZE 02

Goethe Haus - 2 / MÜZE
Geçen yayında kısaca hayatından ve iki eserinden konuştuğumuz Alman yazarın bu yayında doğduğu ve büyüdüğü evden bahsedeceğiz. Ev Frankfurt'un Innenstadt semtinde bulunmaktadır ve üç katlıdır.
Giriş ücretleri öğrenciyseniz 3, değilseniz 6 Euro' dır. Müze pazartesiden cumartesiye kadar sabah ondan akşam altıya kadar, pazar günü ve resmi tatillerde ise sabah ondan akşam beş buçuğa kadar açık olmaktadır.

-Evin ilk katında "Peking Odası", "Müzik Odası" ve antre bulmaktadır.
Peking Odası, değerli eşyalarla süslenmiştir ve aile kutlamalarında ya da değerli misafirleri ağırlamak için kullanılıyordu.

 
Çin modasının yansıtıldığı bir odadır.

Müzik odası gri oda olarakta geçmektedir. Goethe ailesinde her bir birey müzikle ilgilenmekteydi.Babaları ud, Johann Wolfgang çello, Cornelia klavye çalardı ve anneleri de şarkı söylerdi. Odanın en önemli eşyası çok nadir bulunan ve dik piramit kanadı olarak da adlandırılan çekiçli klavyedir (sol alt fotoğraf).

   

-İkinci katta Goethe'nin kız kardeşi olan Cornelia'nın odası, Goethe'nin doğduğu oda, Goethe'nin annesin odası, kütüphane ve tablo salonu bulunmaktadır.
Bu katın antresinde önemli bir saat bulunmaktadır. 1746 yılında saray danışmanı olan Wilhelm Friedrich Hüsgen'ın gözlemlerine göre oluşturulmuş bir astronomik saat yer alıyor.
                                     
Saatin üstündeki çemberler tarihi göstermektedir.(fotoğrafı çektiğim tarihi fotoğrafı yakınlaştırarak görebilirsiniz.) Alttaki dairelerden ayın dönemleri ile burçların güneşe olan durumu okunmaktadır.
Tablo salonunda o dönemin Frankfurtlu ressamlarının eserleriyle dolu olduğu odadır. Siyah ve altın renkli çerçeveler içinde tüm eserler duvarları kaplamaktadır.




Kütüphane, Goethe'nin babasının neredeyse tüm bilim dallarından toparladığı 2000 cilt kitaptan oluşmaktadır. Bu ortam Goethe'nin kendi çalışmaları için ilham kaynağı olmuştur.





-Üçüncü ve son katta Goethe'nin eserleri ile ilgili belgelerin bulunduğu sergi salonu, kukla tiyatro odası, batıya bakan çatı katı ve Goethe'nin odası bulunmaktadır.
Kukla tiyatro odasının ortasında Goethe'nin babasının ona dört yaşındayken hediye ettiği bir kukla tiyatrosunun kutusu yer almaktadır.

                                            

Bu kattaki diğer oda Goethe'nin kendi odasıdır. Kendisinin ilk eserlerini oluşturduğu yer olan bu oda da aynı zamanda Faust'un ilk derlemesini, Genç Werther'in Acıları, birçok şiirleri ve dramaları hayat bulmuştur.

            
Sağ üstteki silüet Goethe'nin Genç Werther'in Acıları adlı kitabındaki Lotte karakterinin ilk örneği olarak odada bulunmaktadır.

Evin yanında aynı zamanda bir resim sergisi bulunmaktadır. 14 dadan oluşan bu sergide Goethe dönemi sanat eserleri bulunmaktadır.
               

Bir dahaki yayında görüşürüz,hoşçakalın!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SECOND LIFE / 18

Today's topic is about another type of virtual reality : Second Life  Second Life is a platform that is basically an online virtual wo...