28 Ekim 2019 Pazartesi

Goethe Haus / MÜZE 02

GOETHE HAUS / MÜZE
Bu yayında konuşacaklarım ünlü Alman edebiyatçı ve onun Frankfurt'ta doğduğu ev olacak. İlk olarak Alman edebiyatçıyı tanıyarak başlayalım : Johann Wolfgang von Goethe.

Kendisi 28 Ağustos 1749'da doğmuş bir Alman edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve aynı zamanda doğa bilimcidir. Frankfurt'ta doğan Goethe varlıklı bir ailenin çocuğudur. Birçok alanda çalışmaları olan Goethe ilk olarak Leipzig'de hukuk eğitimi almıştır. 1775'de Weimar Dükü tarafından elçilik danışmalığına atanan Goethe daha sonra 1782 yılında "von" unvanını aldı. Schiller ile olan dostluğu  ikisinin de edebi açıdan birbirlerini etkiledi. 1805'te Schiller'in ölümün ve o dönemki siyasi karışıklıkların etkisiyle Goethe kendini iyice yazmaya verdi ve oldukça verimli bir dönem geçirdi. Daha sonra ise 1832 yılının mart ayında hayatını kaybetti.

Evin dışarıdan görüntüsü fotoğraftaki gibidir.
Goethe edebiyat dünyasına önemli eserler bırakmıştır. Bunlardan en bilindikleri Faust adlı oyunu ve Genç Werther'in Acıları adlı romanı olarak gösterilebilir.
Bu iki eserdenden de kısaca bahsedelim.
FAUST:
Goethe'nin bu eserinde bir bilim adamı ve şeytanın arasındaki pazarlığı anlatmaktadır. Felsefe, tıp , doğa bilimleri ve teoloji alanlarında araştırma yapmış ve gençliğini yeryüzünün gizemlerini çözmek için harcamış olan Faust başkahramandır. Şeytanla girdiği pazarlıkta eğer kendini huzursuluğa ve memnuniyetsizliğe kaptırmış olan başkahraman hayata tekrar bağlanabilirse ruhunu şeytana satacaktır.
GENÇ WERTHER'İN ACILARI:
Romantik bir genç olan Werther' in Lotte adında nişanlı bir kadına olan karşılıksız aşkını anlatır. Hikayenin devamında bu karşılıksız aşkın intiharla sonuçlanmaktadır. Bu son ile o dönemde birçok intihar vakasına neden olduğu yazılmaktadır. Goethe bu hikayesinde ilham kaynağı olarak o dönemde intihar etmiş olan yakın arkadaşı Karl Wilhelm olduğu söylenmektedir.

Bir sonraki yayında Goethe'nin müze haline çevrilen evini ve müzede bulunan sergiden bahsedeceğim. Hoşçakalın!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SECOND LIFE / 18

Today's topic is about another type of virtual reality : Second Life  Second Life is a platform that is basically an online virtual wo...